Skip to main content

Pusat Pengetahuan, Komunikasi & Teknologi USM Kejuruteraan

JUARA PERTANDINGAN KIK HORIZON BAHARU HIBRID - PASUKAN JEJAK SAMUDERA

MINDEF, KUALA LUMPUR 19 JANUARI 2023 (KHAMIS) - Pasukan Jejak Samudera telah menjuarai Pertandingan Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) Horizon Baharu kategori KIK Hibrid Peringkat Kementerian Pertahanan Tahun 2023. Pasukan tersebut terdiri daripada No 16. Skuadron, TUDM, Subang, En Mohamad Zihad Mahmud, Pegawai Latihan Vokasional, Pusat Pengajian Kejuruteraan Aeroangkasa, USM dan En Mohd Jamil Kasim, Penolong Pegawai Teknologi Maklumat, Pusat Pengetahuan, Komunikasi dan Teknologi (PPKT), Kampus Kejuruteraan USM. Hadiah tempat pertama merupakan wang tunai RM 5000.00, piala dan sijil.

Konvensyen bermula dari 13 hingga 19 Januari 2023. Majlis penyampaian hadiah diadakan pada 19 Januari 2023. Minggu Inovasi adalah bertujuan untuk memberi pengiktirafan kepada usaha dan hasil yang telah dicapai oleh Kumpulan Inovatif dan Kreatif Sektor Awam dan Tentera di seluruh negara. Ianya juga bertujuan untuk memberi kesedaran kepada warga Kementerian Pertahanan tentang pentingnya pemikiran kreatif dan berinovatif dalam melaksanakan tugasan harian.

Projek Knight Bi-Electronic Management System (K-BEMS) adalah ciptaan inovasi KIK hibrid pasukan Jejak Samudera. Projek ini disasarkan untuk menjimatkan kos penyelenggaraan simpanan enjin pesawat Beechcraft B200T yang diselenggara dan dioperasikan oleh Skuadron 16, TUDM. Penjimatan disasarkan sehingga RM70 juta bagi penggunaan alat ini yang telah digunapakai di bahagian operasi skuadron 16, TUDM. Sistem ini juga digunakan pada peralatan simulator pesawat, stor asset dan juga elektronik.

K-BEMS telah didaftarkan di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia pada 10 Mac 2022. Sistem ini telah diperluaskan penggunaannya ke 7 pangkalan utama TUDM iaitu Sungai Besi, Lumut, Subang, Sendayan, Gong Kedak, Kuantan, Alor Setar, Labuan dan Kuching. Selain itu ia telah digunakan oleh 3 syarikat industri pertahanan iaitu Zetro Sdn Bhd, AIROD Sdn Bhd dan Aerotree Sdn Bhd. Sebanyak 58 kumpulan turut serta bertanding dalam kategori yang lain seperti Kategori KIK Primer dan Kategori KIK Hibrid.

Kerjasama dan saling bantu-membantu di antara agensi kerajaan ini perlulah diteruskan dan diterapkan dalam kalangan setiap warga organisasi agar semangat ini akan membawa kepada kejayaan dalam satu-satu perkara dan memberi manfaat kepada negara yang kita cintai.

image1
Pasukan Jejak Samudera menjuarai kategori hibrid dengan produk K-BEMS.

image2

image3
Pasukan Jejak Samudera bersama Mej Jen Hishammuddin bin Abdul Rahman TUDM, AKS Kejuruteraan (Tengah), Kol Samsuri Bin Abu Bakar, Pengarah Pembangunan MTU Kejuruteraan (tengah kiri) dan Pegawai Memerintah No 16 Skuadron Lt Kol Mohamad Zaini Bin Zainorin (tengah berkaca mata kanan) di Booth TUDM di Pameran Kementerian Pertahanan, MINDEF.

image4
YB Dato' Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan Menteri Pertahanan Malaysia bersama Team KIK Hybrid Jejak Samudera.

image5
Yang Berhormat Tuan Haji Adly Zahari, Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia bersama Team KIK Hybrid Jejak Samudera.

image6
Simbolik perasmian semasa majlis berlangsung.

Teks : Puan Shariza Sharuddin & Encik Jamil Kasim
Foto : Encik Jamil Kasim