Skip to main content

Pusat Pengetahuan, Komunikasi & Teknologi USM Kejuruteraan

PROGRAM JARINGAN MASYARAKAT PPKT KAMPUS KEJURUTERAAN – RUMAH PENJAGAAN WARGA EMAS DARUL HANAN

KEPALA BATAS, PULAU PINANG 1 FEBRUARI 2023 (RABU) – Ziarah Ukhuwah ke Rumah Penjagaan Warga Emas Darul Hanan merupakan program pertama Jaringan Masyarakat pada tahun 2023. Seramai 20 orang staf daripada Pusat Pengetahuan, Komunikasi & Teknologi (PPKT), Kampus Kejuruteraan yang diketuai oleh Puan Umul Hapsah binti Mohamad telah mengunjungi Darul Hanan bermula jam 10 pagi sehingga 1 petang.

Setibanya di sana, staf PPKT telah disambut mesra oleh Puan Siti Zaliha binti Siraj dan beberapa orang staf yang lain. Penghuni Darul Hanan seramai 71 orang telah bersiap sedia menunggu kedatangan kami dengan segak berpakaian sedondon. Mereka dijaga rapi oleh 40 orang staf yang bertugas mengikut giliran dan jadual berkala.

Encik Rahmat bin Mat Nayan bertindak sebagai pengacara majlis dan bersuai kenal dengan penghuni Darul Hanan. Pelbagai aktiviti telah dijalankan semasa staf PPKT berada di sana. Antaranya adalah taklimat berkaitan scammers yang boleh berada di mana-mana sama ada secara atas talian atau semasa lawatan luar yang telah disampaikan oleh Encik Sheikh Md Roshahidi bin Sheikh Daud.

Selain itu, Puan Azura binti Muhamad Marican yang dijemput khas dari PPKT Kampus Induk telah mengetuai aktiviti “Chair-robic” dengan diiringi alunan musik. Keceriaan terpancar di wajah para penghuni yang teruja dengan aktiviti ini. Aktiviti seterusnya adalah kuiz yang menguji minda oleh Puan Junaidah binti Jaapar dan dibantu oleh Puan Shariza binti Sharuddin. Penghuni yang berjaya menjawab kuiz tersebut diberi hadiah.

Acara terakhir adalah sambutan hari lahir salah seorang penghuni iaitu mantan staf PPKT, Kampus Kejuruteraan, Cik Norshida binti Hassan. Cik Norshida diraikan dengan nyanyian lagu “Allah Selamatkan Kamu” dan acara memotong kek hari lahir yang dibawa khas untuk beliau. Selepas itu, Haji Amir Husaini bin Abdul Hamid telah dijemput untuk membacakan doa.
Penutup majlis adalah dengan pemberian wang sumbangan oleh PPKT kepada pihak Darul Hanan yang disampaikan oleh Puan Umul Hapsah. Semoga dengan ziarah ukhuwah ini dapat memberi keceriaan kepada semua penghuni dan menjadi kenangan terindah.

Teks: Puan Shariza Sharuddin
Foto: Puan Mashithah & Encik Khairi Osman

image1
Puan Umul Hapsah menyerahkan sumbangan kepada wakil Darul Hanan, Puan Siti Zalihas.

image2
Majlis sambutan hari lahir mantan staf PPKT, Kampus Kejuteraan, Cik Norshida binti Hassan.

image3
Para penghuni Darul Hanan melakukan aktiviti “Chair-robic”

image4
Puan Junaidah bertanyakan soalan kuiz kepada salah seorang penghuni Darul Hanan.

image5
Perkongsian berkaitan “Scammers Di Mana-Mana” kepada penghuni Darul Hanan oleh Encik Sheikh Md Roshahidi.