Skip to main content

Pusat Pengetahuan, Komunikasi & Teknologi USM Kejuruteraan

Program Jaringan Khidmat Masyarakat PPKT di Mini Karnival Masjid Al-Irfan Permatang Pasir

i love masjid permatang pasir

Permatang Pasir, 10 Dis 2023 – Pusat Pengetahuan, Komunikasi dan Teknologi (PPKT) Kampus Kejuruteraan telah menyertai Mini Karnival Masjid Al-Irfan Permatang Pasir dengan mengadakan pameran berkaitan ICT bagi mendedahkan masyarakat kelililing dengan teknologi terkini berkaitan pencetak 3D, simulasi penerbangan dron, sistem akses pintu, kuiz ICT dan lain- lain.

Selain itu, aktiviti lain yang turut diadakan adalah penyampaian sumbangan komputer terpakai untuk kegunaan jemaah masjid dan bakal ditempatkan di makmal komputer yang telah dibina di perkarangan masjid tersebut.

Selain dari PPKT, agensi kerajaan yang terlibat ialah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Kesihatan dan banyak lagi, Selain dari dapat menambah pengetahuan dan menangkap gambar di pameran berkaitan, pengunjung juga boleh menyertai pertandingan yang diadakan seperti pertandingan memasak, mewarna, memanah dan treasure hunt. gerai-gerai jualan juga turut menyertai mini karnival ini dan memeriahkan lagi suasana seharian di Masjid Al-Irfan. Program yang dianjurkan ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada penduduk setempat.

Dengan adanya program jaringan khidmat masyarakat seperti ini, kami dari pihak PPKT berharap dapat memberikan sumbangan dari segi ilmiah dan juga lahiriah kepada masyarakat setempat.

 

i love masjid permatang pasir 3

i love masjid permatang pasir 2